Gustaf Almqvist

Gustaf
Gustaf var frisk ända till sitt sista år.

Vår far Gustaf Almqvist lämnade oss 85 år gammal. Han föddes i Lapplands djupa skogar och började som sextonåring arbeta i skogen och bodde i en koja ovanför Trollebo. Han arbetade med skogshuggning, men också med kolning och i familjens såg.

Trollebo
16 år gammal vid kolugnen i Trollebo.
 

 

g
Gustaf var en lekfull och konstnärlig människa. Han kunde inte låta bli att göra gubbar av allting. Här är en stubbe vid lagårdsväggen i Skog, där han bodde på äldre dar.

 

Pingstvän blev Gustaf som fjortonåring den kalla vintern 1935. "Kallt" betyder i dessa trakter någonting mellan 30 och 50 minusgrader. Dopvattnet värmdes i en lagård i närheten och kördes i mjölkkrukor till kapellet i Rönnäs. VId söndagens andra dopförrättning hade vattnet kallnat så man fick koka mera vatten. Så blev Gustaf döpt 14 år gammal.

Familjebild

Paret på äldre dar

På stormöte i Vilhelmina mötte han också Märta som skulle bli hans hustru och livskamrat. Hon blev först "kocka" för arbetarna i timmerkojan.
Det gifte sig en stormig vinterdag 1944 när snön vräkte ned. Taxin som drevs med gengas fastnade i snödrivorna och fick dras loss av två hästar. Men en bit längre bort stannade bilen i en snödriva med knäckt bakaxel! Brudparet flyttades över till häst och släde. Någon mil efter det mötte brudens far med en ny häst. När också den hästen tröttnade mötte ännu en hästskjuts upp. Tre timmar sent anlände de genom snöstormen till festen i pingstkapellet och de blev trogna varandra i 63 år.

Paret var mycket aktiva i församlingen. Om gästboken funnits kvar hade vi hittat namn på alla välkända predikanter som reste i landet. Gustaf gick själv bibelskolan i Filadelfia Stockholm 1941 och 1942. Han bodde på församlingens husbåt Arken och funderade på att "gå ut på fältet".

Arken
Filadelfias flytande härbärge Arken.

Mejeriet

För att komma bort från det hårda skogsarbetet flyttade den unga familjen till Skillingaryd. Där arbetade Gustaf sju dagar i veckan på mejeriet. De kunde inte ens få ledigt för gudstjänst om söndagarna. Därför samlade Gustaf några arbetskamrater för att kräva en vilodag i veckan. De bildade sedan en fackförening för att få igenom kravet. Via Jämtland flyttade familjen så småningom tillbaka till Vilhelmina.

Påhittig, händig och konstnärlig har Gustaf alltid varit. Vid elden i skogen gjorde han gärna en slev eller annat köksredskap med yxa och kniv. Han målade tavlor i olja och gjorde "gubbar" av allt från stubbar till järnskrot.

Flygplanskrasch

Gustaf och hans Märta fick fyra barn. En stor prövning var när dottern Berit omkom i en flygolycka 18 år gammal. En granne var med i flygklubben och av en tillfällighet fick Berit följa med på en provtur. Flygfältet var en plogad bana på isen, och det lilla sportplanet störtade på samma is som det nyss lyft ifrån.

Nordkugg
Kafferast på metallindustrin Nordkugg. Foto: Stanley

Gustaf har försörjt familjen genom sitt arbete, skogsarbetaren, maskinist, och metallarbetare. Församlingen var hans största fritidsintresse. Han var äldste i Vilhelmina pingstförsamling.
Det arv som lämnar efter sig är främst en obruten tro på Jesus. Och vi är tacksamma för hans goda föredöme.

barnen
Stanley Almqvist
Jörgen Almquist
Elisabet Wäcklén

 

g
Gustafs barndomshem i Strömnäs/Granhöjden. Innanför staketet odlade han vitkål i en tävling bland unga jordbrukare.
I dag är huset ersatt med en villa som ser ut att vara byggd på 50-talet. Brodern Nils och hans barn har gården.