Märta Almqvist

Vår mor Märta Almqvist har, 85 år gammal, lämnat oss. Hon var den äldsta av fyra syskon som växte upp i byn Skog utanför Vilhelmina.

Märta hörde hemma i Skog. När föräldrarnas hemman såldes kunde hon till sin glädje köpa huset. Och dit återvände hon också när hon blev gammal. Hon och Gustaf bodde där tills de blev för gamla att hugga ved och köra snö.

Det var på pingstmöte i Vilhelmina hon mötte Gustaf som skulle bli hennes make och livskamrat. Hon följde med honom som "kocka" för arbetarna i timmerkojan.

De gifte sig en stormig vinterdag 1944 när snön vräkte ned. Taxin som drevs med gengas fastnade i snödrivorna och fick dras loss av två hästar. Men en bit längre bort stannade bilen i en snödriva med knäckt bakaxel! Brudparet flyttades över till häst och släde. Någon mil efter det mötte brudens far med en ny häst. När också den hästen tröttnade mötte ännu en hästskjuts upp. Tre timmar sent anlände de genom snöstormen till festen i pingstkapellet och de blev trogna varandra i 63 år.

Sitt första egna hem hade hon med Gustaf i Skansholm. Där föddes det första barnet och sedan flyttade de till Småland. Men det är en annan historia.

Familjebild

Märta fick fyra barn. Den stora sorgen var att dottern Berit omkom i en flygolycka 18 år gammal. En granne var med i flygklubben och av en tillfällighet fick Berit följa med på en provtur. Flygfältet var en plogad bana på isen, och det lilla sportplanet störtade på samma is som det nyss lyft ifrån.

Flygplanskrasch

Märta har ägnat sitt liv åt mat. Många känner igen henne från charkdisken i ICA-butikerna Nordlöfs, Granen och Tallen i Vilhelmina. Där styckade hon, kokade pölsa och lutade fisk åt halva samhället. Hemma i familjen lade hon också sin tid och energi på matlagning. Hennes gästfrihet var nästan besvärande. Men vi njöt alla av det goda köket.

Det andra som gav hennes liv innehåll var kyrkan. Hon var en seriös och idog söndagsskollärare som tog uppgiften på största allvar. Många vilhelminabor minns tant Märta från söndagsskolan. Hon berättade med flanellografbilder och sjöng. Hemma bad hon till Gud för dem och önskade dem allt gott.

Hon var den första i sin familj som blev frälst. Det hände i Missionskyrkan i Vilhelmina när hon var piga på samhället. Hon döptes senare i pingstkapellet i Mark. Senare skulle föräldrarna Lilly och Alex följa hennes exempel.

Märta och Gustaf var mycket aktiva i församlingen. Om gästboken funnits kvar hade vi hittat namn på alla välkända predikanter som turnerade i landet.

Paret på äldre dar

Men allt det hade hon själv glömt innan hon dog. Vi som minns henne håller det levande. Själv somnade hon in fridfullt i sällskap av de äldsta barnen, på Tallbacka söndag 14 juni 2009.

Nu är det sommar och liv på gården igen. Och ängarna där Märta sprang som barn blommar och doftar friskt. Precis som om ingenting förändrats. Ändå blir det aldrig som förut.

barnen
Stanley Almqvist
Jörgen Almquist
Elisabet Wäcklén